pirmdiena, 2014. gada 8. decembris

Tradīciju glabātājs - Sedas vokālais ansamblis „Sudaruška”

Tradīciju ansambļa  “Sudaruška” dalībnieces uz tikšanos 2014. gada 29. novembrī Sedas kultūras namā bija aicinājušas vairāk kā simts draugu no visas Latvijas. Un iemesls tam ļoti svarīgs – kopš pirmās ansambļa darbības dienas pagājuši 5 radoši rosīgi un piedzīvojumiem bagāti gadi. Draugi no Matīšiem, Vecates, Valmieras, Žīguriem, Rencēniem, Limbažiem, Ēveles un pašmāju kolektīva “Zumba” bija pulcējušies, lai kopīgi priecātos par jubilāru veikumu un apsveikumā dāvātu skanīgas dziesmas un dejas. Laba vēlējumi, ziedi un dāvanas, ko no pasākuma viesiem saņēma ansambļa meitenes, papildināja jubilāru prieku par jaunajiem, dzimšanas dienas svinībās pirmo reizi publikas vērtējumam nodotajiem krievu tautas tērpiem.
Piepildīt ilgi loloto sapni – jauni koncerttērpi – bija iespējams pateicoties projektu konkursam “Mazākumtautību iniciatīvas Vidzemē”, kuru izsludināja Valmieras novada fonds sadarbībā ar Kultūras ministriju, Vidzemes mazākumtautību un citām nevalstiskajām organizācijām. Konkursa mērķis: veicināt starpkultūru dialogu, vairojot savstarpējo izpratni un mazinot stereotipus, sekmējot mazākumtautību pilsonisko līdzdalību un mijiedarbību ar latviešiem, vienlaikus saglabājot viņu identitāti un kultūras mantojumu.


Paldies Strenču kultūras centra vadītājas vietniecei Sarmītei Caunei, kas bija uzsākusi iespēju izpēti un sagatavojusi jaunā tērpa vizuālo uzmetumu, uz kā bāzes tad arī tapa projekts “Tradīciju glabātājs – Sedas vokālais ansamblis “Sudaruška””. Sadarbojoties ansambļa vadītājai Jeļenai Tēraudkalnei, Sedas PII iestādes skolotājai, ansambļa “Mežābele” vadītājai Ullai Grinbergai un Strenču novada izglītības un kultūras atbalsta biedrībai “Šūpolēs”, projekta ietvaros tika saplānotas vairāku pakāpju aktivitātes, no kurām jauno tērpu šūšana un prezentēšana bija šī projekta “saldais ēdiens”.
Projekta aktivitātes paredzēja sarīkot “Vakarēšanu pie samovāra” ar tasi tējas un saviesīgām sarunām par krievu tautas tērpu valkāšanas tradīcijām, kurā jāpiedalās gan bērnudārza “Dzērvīte” audzēkņiem, gan Sedā dzīvojošiem Strenču Mūzikas skolas audzēkņiem, gan jāsagatavo galvassegu “kokošņiku” un krievu tautas tērpu izstāde. Nākamais posms – jāapgūst divas, pašu izvēlētas latviešu tautas dziesmas Ullas Grinbergas vadībā, ar kurām kuplināt projekta noslēguma pasākuma programmu. Aktivitāte, kura ļoti aizrāva ansambļa dalībnieces, bija pašrocīga “kokošņiku” izrotāšana ar pērlītēm.  Iedvesmojoties vienai no otras, tapa brīnišķīgi mākslas darbi, kas nu raksturo katras tērpa valkātājas individualitāti. 
Atgriežoties pie “Vokālā ansambļa “Sudaruška” 5 gadu jubilejas kopā ar draugiem”, gaviļnieču fināla uznāciens ar šuvējas Dzintras Štrāles darinātajiem krievu tērpiem sajūsmināja visus pasākuma dalībniekus. Satrauktas, laimīgas un lepnas “Sudaruškas” no saviem draugiem un atbalstītājiem saņēma godam nopelnītos aplausus par skaisti izpildītajām latviešu tautas dziesmām, sajūsmas apliecinājumus par jaunajiem tērpiem un laba vēlējumus turpmākajai darbībai. 
Paldies Strenču Kultūras centram, Strenču novada domei, Valmieras novada fondam, Kultūras ministrijai par atbalstu un iespēju projekta realizēšanā.

Biedrības “Šūpolēs” valdes locekle Ralda Ziemule.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru